Referat fra generalforsamling 2024 i Grundejerforeningen Vej 14
Tid: søndag d. 21. juli 2024 kl. 10.30
Sted: Restaurant Pilegården, Lyngvej 127, Ellinge Lyng, 4560 Vig
Tilstede:
Der var 27 huse repræsenteret: Hus nr 5, 10, 14, 15, 18, 23, 24, 27A, 31, 32, 39, 42, 43, 44, 50A, 48B, 49, 55, 59, 61, 65, 69, 73, 75, 79, 83, 93.
Desuden var der 3 fuldmagter: Hus 63 + 36A + 57.
Dagsorden:
1. Valg af dirigent
Christian Holst (14) blev valgt uden modkandidat.
Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at GF var indkaldt rettidigt ifølge vedtægterne, og at GF var lovlig og beslutningsdygtig i enhver henseende.
2. Valg af referent
Nina Lindholst (79) blev valgt uden modkandidat.
3. Godkendelse af dagsorden
Dagsorden blev godkendt ensstemmigt og med alle stemmer.
4. Godkendelse af referat fra sidste års generalforsamling
Referatet blev godkendt ensstemmigt og med alle stemmer.
5. Bestyrelsens beretning om det forløbne år
Jens Thomasen aflagde bestyrelsens beretning:
Det er jubilæumsår – 85 år kan foreningen fejre i år. Det markerer vi, og jeg siger lidt mere herom i de afsluttende bemærkninger til beretningen.
Bestyrelsen er bekendt med et enkelt indbrud fra en ulåst garage, hvor en trailer, græsslåmaskine og et par andre effekter blev fjernet. Det er en ærgerlig oplevelse, som vi gerne var foruden.
Vejrmæssigt blev der slået flere rekorder. Varme vintermåneder og nedbør i hidtil uset omfang. Flere grunde har døjet med højt grundvand, og har haft vanskeligt med at finde de rette afløbsforhold. En del af vores udstykning er beliggende i et gammelt moseområde især øst for vandløbet. Bestyrelsen har været i kontakt med de grundejere, som grænser ud mod vandløbet både på den åbne del og den nedgravede del for at understrege, at ansvaret for vedligeholdelse af vandløbet alene er de pågældende grundejeres. Andre grundejere har rester af gamle, nu tildækkede grøfter og vandløb på deres grund, men vandet søger fortsat mod udløb et sted.
Vinden har pustet sig op indimellem, og lige før jul kom stormen Pia forbi ledsaget af kraftigt højvande - ca. 140 cm vand midt på betonbroen. I februar blæste Rolf forbi dog kortvarigt og uden egentlige skader.
Vejen har fået en ordentlig omgang i slutningen af maj med opbygning af højde på midten, så vandet kan løbe af. Vi har fået kørt 80 tons stabilgrus på, som også er anvendt på udbedring af større partier på sidevejene, som blev ødelagt af de store nedbørsmængder over vinteren og foråret. Endvidere har vi på forsøgsbasis i denne uge fået lagt støvbindemiddel på hovedføringen fra vandløbet og frem til nr. 44. Støvbindemidlet består af kalciumklorid, og er uskadeligt for både mennesker og dyr. Vi evaluerer virkningen, når sæsonen er ovre. Der er de sædvanlige bunker af grus og sten til småreparation efter gør-det-selv-princippet.
Ser man på regnskabet, er det tydeligt, at vi har overskredet budgettet for vejvedligeholdelse ganske meget, men vi har anset dispositionen for helt nødvendig, jævnfør min indledende forklaring.
Vi har kun gjort brug af aftalen med Skak Gaarde om rydning for tang nogle få gange sidste år. Over vinteren har stranden været smuk og grå ud for Vej 14. Vi har fornyet aftalen med Skak om rydning for tang i indeværende sæson, når det er nødvendigt.
Bestyrelsen har skiftet sædebrædder på de to bænke i strandengen, og fået tilladelse til at flytte den ene bænk tættere på kystlinjen som følge af den betydelige landtilvækst, der løbende er sket.
Bestyrelsen besluttede sidste år at fremrykke tidspunktet for betaling af kontingent til 1. september i stedet for 1. november med tanke på at bringe tidspunktet tættere på tidspunktet for generalforsamlingen og dermed se færre restanter. Desværre er det ikke gået som håbet. Vi har i bestyrelsen undersøgt muligheden for at bringe en slags MobilePay løsning i anvendelse, men uden held.
Der opstod pludselig problemer med vandkvaliteten i september 2023.
Høve Strands Vandværk (HSV) oplyste, at forureningen skyldtes, at et dæksel ovenpå HSV’s vandtanke var blevet konstrueret på en dårlig måde. Da HSV fik den dårlige måling, havde det netop regnet meget over lang tid, hvilket ledte til forureningen. Fejlen er rettet nu, og denne type forurening vil ikke kunne ske igen.
I kommunens Vandteam vurderer man, at HSV har gjort sig selv robust i sådanne situationer, da det er muligt at modtage vand fra et andet vandværk. Anbefalingen til os forbrugere om at koge vandet, blev fastholdt i en forholdsvis lang periode, selvom vi, straks efter forureningen, fik vand fra et andet vandværk. Bestyrelsen har været i kontakt med HSV og kommunens Vandteam og de udførlige svar vi har fået indikerer, at der er godt styr på drift og overvågning af vandkvaliteten i kommunen.
Alle grundejere har fået leveret yderligere tre affaldsbeholdere, så der kan sorteres affald i 10 fraktioner. Tømning af de ekstra beholdere sker efter særlig tidsplan, og man kan tilmelde sig en sms-tjeneste for at blive adviseret om næste tømningsdato. Bestyrelsen har efterlyst en tilbagemelding fra kommunen om de første erfaringer med det nye system – sorterer vi tilfredsstillende? – vi afventer svar.
Vi gør selv en masse for naturplejen især i strandengen og rørskovsområdet syd for betonbroen.
I forbindelse med strandoprydningen slås sivene langs betonbroen og trampestien, der leder mod havet. Også den lille trampesti kaldet ”Klitvej” trimmes. På forstranden ryddes ofte et område med strandmelde som del af forskønnelsen, og evt. efterladte effekter fjernes. Alt grønt afskær køres normalt bort. Nogle enkelte grundejere med matrikel ud til det fredede område syd for betonbroen har desuden gjort en stor indsats med at fjerne uønsket opvækst af pil og birk.
I år er hovedparten af de 18 ejere, som i fællesskab ejer matr.nr. 14ah, der grænser ud mod rørskoven syd for betonbroen, gået sammen om at finansiere udgifterne til en ret omfattende beskæring af pil og birk i området. Beskæringen fandt sted lige inden påske, og kommunens Naturteam har dækket godt 50% af udgifterne. Kommunen har i princippet vedligeholdelsespligten af området, men økonomisk er den presset ikke mindst efter det finansielle kollaps af Odsherred Forsynings fjernvarme- og kloakeringsprojekter. I kommunens Naturteam lægger man derfor ikke skjul på, at samarbejdet med os er meget værdifuldt, og vores frivillige indsats værdsættes. Det forventes, at vi kan få del i et kommunalt tilskud afstemt med den faktiske indsats. Flot koordinationsarbejde af Nina (79), Elene (93), Jon (65) og Morten (83) på vegne af de 18.
Også vores samarbejde med grundejerforeningen for Vej 13 og Vej 15, der er indledt for et par år siden, værdsættes af kommunens Naturteam. Vi taler med en relativ stor stemme som repræsentanter for over 160 grundejere. Det afgræsningsprojekt, der nu foregår ud for Vej 13 i forlængelse af området ved Vig Strandkoloni, er en anden måde at udføre naturpleje på og sikre bevarelse af strandengens mange fine planter og dyreliv helt i tråd med ånden i Natura-2000.
SAGT er paraplyorganisation for grundejerforeningerne i vores nærområde. I samarbejdet med SAGT har det været trafikforholdene på Lyngvej, som har været i fokus. Der arbejdes på forslag til, hvad der kan gøres af kommunen for at trafiksikre Lyngvejen bedre. Desuden har vi bidraget til et idekatalog over initiativer, vi helt lokalt har taget for at sikre rolig kørsel på vores grusveje.
Bestyrelsen har fornyet foreningens registrering på virk.dk. Som frivillig forening skal dette ske hvert tredje år. Det er værd at minde om, at en frivillig forening ikke har lønnet personale, ikke opkræver moms og ikke betaler skat.
Tilslutningen til de sociale arrangementer har været flot - på nær et arrangement.
Påskelørdag mødte godt 40 voksne og et pænt antal børn op til Sæsonåbning på sidevejen ud for nr. 93. Vejret var med os og stemningen og gensynsglæden stor. Tak til Elene og Per for at lægge indkørsel og grill til arrangementet.
Strandoprydning d. 15. juni havde fokus på trimning af trampestierne til vandet, og kørsel af grene til Skt.Hans-bål. Der var tre voksne og et barn i gang, som fik god assistance fra en venlig beboer på Vej 13, som kom med sin ATV’er og ladvogn og hjalp med at flytte grenbunkerne til stranden og bygge et mægtigt Skt. Hans bål. Regnen satte ind kl. 11, men da var vi lige blevet færdig.
Skt. Hans bålet blev noget af et tilløbsstykke. Pæn deltagelse fra vores egen vej, men også rigtig mange deltagere fra de omkringliggende veje. Op mod 100 mennesker var forsamlet, sangen gjaldede, og alle nød det flotte bål og en flot solnedgang.
Vejfesten i går aftes havde deltagelse af 22 voksne og 6 børn. Fantastisk sommeraften og fin atmosfære. Kagekonkurrence og quiz med flotte sponsorgaver. Tak til Frederik, Micelle, Dot og Hans Henrik for at lægge forhave og grill til arrangementet.
De, der endnu ikke har været ved stranden fredag ved 17-tiden, er velkomne til fredagsbar med egne drikkevarer.
Odsherred kommune har vedtaget en arkitekturpolitik med fokus på Odsherreds identitet, landskab og mennesker, og som fremover kan være med til, at det bygningsmæssige udtryk præges af harmoni i forhold til omgivelserne og sætter en retning for udviklingen i kommunen. Der er også udarbejdet en handleplan og et idekatalog. Man kan se mere på kommunens hjemmeside under https://www.odsherred.dk/da/nyheder/odsherreds-foerste-arkitekturpolitik-vedtaget/
Ændringer til postloven blev vedtaget 30.11.23, og for en udstykning som vores blev det heldigvis gældende, at vores nuværende brevkasser kan bevares og postlevering på adressen fortsætte.
Vi mangler endnu at få de endelige ejendomsvurderinger. Kun de foreløbige er indtil videre i spil. Det er vigtigt at sikre, at oplysningerne i BBR er så korrekte som muligt. Desuden skal man være opmærksom på, om Lokalplanens krav om minimum grundstørrelse i vores område (1.600 m2 eksl. vejareal) er medtaget. Endvidere skal man være opmærksom på, at der på de grunde, hvor der er nedsat en såkaldt vakuumbrønd, er foretaget ekspropriation af i alt 9 m2, som nu ikke længere er en del af hovedgrunden og ikke skal indgå i beskatningsgrundlaget.
Endelig er der grundstykket matr.nr. 14ah, som grænser ud mod rørskoven syd for betonbroen, og som ejes i fællesskab af i alt 18 grundejere beliggende bagved. De 18 ejere skal alle have tildelt en andel af de omfattede m2, som er beliggende i fredet zone og er omfattet af indskrænket dispositionsret.
Man har bl.a. som sommerhusejer i Nordvestsjælland kunnet få udbetalt 2.500 kr., idet man anses som andelshaver i el-forsyningsselskabet Andel. Man skulle inden 31. maj 2024 via Mit ID anmode om udbetalingen. Pengene blev udbetalt til NemKonto og beskattes som personlig B-indkomst.
Bestyrelsen blev i januar bekendt med planerne om anlæg af tennisbane på nr. 38, og blev samtidig kontaktet af nogle grundejere herom. Da bestyrelsen ikke besad den fornødne viden om denne type anlæg, rettede vi derfor i begyndelsen af februar en forespørgsel til kommunen om grundlaget for tilladelsen til at opføre tennisbanen herunder betydningen af Lokalplanen.
Odsherreds kommunes Byggesagsteam har meddelt, at det efter deres vurdering ikke kræver byggetilladelse at etablere en tennisbane, og at det heller ikke kræver dispensation fra Lokalplanen. Nu er tennisbanen der.
Nogle grundejere tæt på anlægget har klaget til Planklagenævnet over kommunens fortolkning af Lokalplanens bestemmelser om bevarelse af den ”eksisterende naturlige, egnstypiske plantevækst”. Desuden er der klaget over manglende nabohøring, og at anlægget ikke er i overensstemmelse med Lokalplanen samt ikke overholder miljølovens krav til anlæg af kunstgræstennisbaner.
Planklagenævnets svar på disse klager afventes.
I anledning af foreningens 85-års jubilæum har bestyrelsen besluttet dels at udarbejde et jubilæumsskrift, dels at byde på frokost efter generalforsamlingen til de interesserede. Jubilæumsskriftet har taget udgangspunkt i det skrift, der blev udarbejdet i forbindelse med foreningens 50-års jubilæum suppleret med oplysninger fra generalforsamlinger og bestyrelsesnoter over aktiviteter og begivenheder i de følgende 35 år. En mindre redaktionsgruppe har stået for det praktiske og redaktionelle arbejde. Resultatet er her, og alle grundejere kan få et eksemplar. Vi ønsker god fornøjelse med læsningen.
Lad mig slutte med at udtale en stor tak til alle, der har bidraget til den gode atmosfære, og i samme åndedrag vil jeg også gerne takke den øvrige bestyrelse og vores to suppleanter for en engageret indsats samt altid frugtbare drøftelser – tak for godt samarbejde.
Efter Jens’ beretning var der debat om nogle af de mest aktuelle emner:
Tennisbanen:
En grundejer spurgte, om andre kan benytte den? Svaret er nej, den er privat.
En anden grundejer spurgte, hvordan tennisbanen hænger sammen med vores vedtægter, som henstiller, at vi tager hensyn til naboerne?
Jens (50A) svarede, at bestyrelsen har bedt kommunen forklare baggrunden for deres fortolkning af lokalplanen. To naboer har klaget til planklagenævnet over anlægget og desuden over mulige fejl i selve sagsbehandlingen, bl.a manglende nabohøring. Bestyrelsen afventer kommunens svar og planklagenævnets afgørelse.
En grundejer mente, at en underskriftsindsamling blandt grundejerne kunne være en måde at vise utilfredsheden over for kommunen. Det skal i givet fald ske på initiativ uden om bestyrelsen.
Henstilling om at græsslåning m.v. sker med skyldigt hensyn til de omkringboende naboer. Det gælder også, hvis man har fremmede til at udføre arbejdet.
Især i weekender og på helligdage bør man tænke over, om man forstyrrer naboens familiefrokost eller lign.
Det har tidligere været drøftet, om vi skulle have regler om, hvornår man slår græsset. Der er en overvejende opfattelse af, at den slags regler kan skabe unødvendige konflikter – det er bedre at tale sammen om det.
Vejvedligeholdelse: En grundejer nævnte, at der er problemer med et meget fugtigt vejstykke for enden af en stikvej. Per (93) lovede at se på det.
Beretningen blev herefter taget til efterretning.
6. Aflæggelse af regnskab
Kassereren gennemgik overordnet regnskabet for 2023/24.
Årets resultat sluttede med et underskud på 29.319 kr., et noget større underskud end det budgetterede på -15.924 kr. Undeskuddet skyldes især den ekstrordinære udgift på 30.438 kr. til vejvedligeholdelse.
Der er desværre stadig nogle kontingentindbetalinger, som kun kommer på plads efter gentagne rykkere.
Efter disponering af årets resultat udgør egenkapitalen ved årets udgang 105.669 kr.
Regnskabet blev enstemming godkendt.
7. Fremlæggelse af budget for de kommende år herunder fastsættelse af kontingent, rykkergebyr og beløb til fælles aktiviteter.
Bestyrelsen foreslår, at det årlige kontingentet sættes op til 500 kr.
Desuden foreslås uændret rykkergebyr på 100 kr.
Beløb til fællesarrangementer foreslås uændret til 3.000 kr.
Budgettet blev godkendt enstemmigt.
Sidste frist for indbetaling af kontingentet for 2024/25 er 1. september 2024.
Foreningens kontonummer er 2104-0717534816.
8. Indkomne forslag
Der var ikke indkommet forslag.
9. Valg af bestyrelse og suppleanter
Nuværende bestyrelse: Charlotte Breum (43), Birte Dinesen (44), Lars Bordoy (47), John Ladekarl (48B) og Jens Thomasen (50A).
Lars, John og Jens er på valg, og alle tre modtager genvalg.
Alle tre blev valgt uden modkandidater.
Nuværende suppleanter: Nina Lindholst (79) og Per Carlsen (93).
Per er på valg og modtager genvalg.
Per blev valgt uden modkandidat.
10. Valg af revisor og revisorsuppleant
Nuværende revisor er Jens Petersen (31).
Jens modtager genvalg og blev valgt uden modkandidater.
Nuværende revisorsuppleant er Christian Bundesen (63).
Christian modtager genvalg og blev valgt uden modkandidater.
11. Fastsættelse af dato for næste års ordinære generalforsamling
Bestyrelsen foreslår søndag d. 20. juli 2025. Det blev godkendt.
12. Eventuelt
Vedr. Skorstensfejeren:
Der er mangel på skorstensfejere. Derfor er der travlt, og han kom meget sent sidste år. Måske kan vi henvende os og aftale, at de kommer i sommerperioden, hvor flertallet af os alligevel er her. Nina (79) undersøger, om man kan tilmelde sig en sms-service, så man får besked, hvornår de kommer.
14AH arealet:
Nina (79) nævnte, at der havde været et møde blandt de 18 grundejere, som ejer strandarealet syd for betonbroen. Opvæksten af især birk og pil blev beskåret i foråret, og kommunen havde givet tilskud på 50% til arbejdet. Resten blev betalt af ejerne. Der er enighed i ejerkredsen om at undersøge, om der er miljøfaglige argumenter for at gentage nedskæringen hvert eller hvertandet år, eller om det vil være bedre ud fra en miljøfaglig synsvinkel at indrette arealet, så dyr (køer, heste, får?) kan afgnave området i stil med det, der sker foran Vej 13.
Trampestien i forlængelse af Klitvej:
En grundejer spurgte, hvem der har ansvaret for at trampestien vedligeholdes og påpegede, at den inderste del er i ret dårlig stand. Stien hører til Bølgebrus ejendom, og den ligger i det fredede område. Det vil være bedst at snakke med ejeren af Bølgebrus om det.
En grundejer takkede bestyrelsen for den flotte vedligeholdelse af vejen!
En anden grundejer henstillede til ejerne langs stikvejene, at de skal sørge for at klippe træer og buske ned!
Bestyrelsen opfordrede til, at flere af de yngre kræfter deltager i strandrensningen. Hvis der ikke kommer flere næste år, kan vi blive nødt til at betale for at få udført arbejdet.
Mette (50A) nævnte det projekt omkring husenes historie, som hun og Birte (44) startede på for nogle år siden. Interessen har været stor, men der er alligevel ikke kommet nogen bidrag. Birte og Mette vil i stedet skrive deres egne huses historie og samtidig lave en skabelon, som andre kan benytte sig af.
Festskriftet, som er lavet i anledning af foreningens 85-års jubilæum, blev omdelt.
De grundejere, som ikke deltog i GF, og som ønsker at få det trykte jubilæumsskrift, kan henvende sig til Jens (50A) på tlf. 50 52 15 65 for at aftale et tidspunkt, hvor de kan hente det. Dokumentet kan desuden læses via vores hjemmeside på http://www.vej14.dk.
Referent:
Nina Lindholst, 29. juli 2024
---000---
Den nyvalgte bestyrelse konstituerede sig således på et møde i forlængelse af GF:
Jens Thomasen (50A) fortsætter som formand.
John Ladekarl (48B) fortsætter som kasserer.