Naturen ved og omkring Vej 14

 

1.Opståen, geologi og perspektiver

Stranden og strandengsområdet udfor Vej 14 er en del af Korevlerne og ligger på såkaldt marint forland. Området dannede i stenalderen en havbugt ind mod det kuperede istidslandskab fra Høve Bakke mod syd og op til Stenstrup i nord og helt ind til Nørre Asmindrup. Havbugten er langsomt blevet udtørret ved en kombination af landhævning, efter at isen slap sit tag, og dannelse af strandvolde i forbindelse med kraftige storme. Landhævningen har været på ca. 4½ m.

Korevlerne, som vi kender dem i dag, er dog relativt nye. De blev skabt i forbindelse med en kraftig storm i 1902. Her blev en odde forlænget ved Gudmindrup strand i sydlig retning, og i løbet af de følgende årtier dannedes en strandvold bestående af to halvøer – en fra nord og en fra syd. Lagunen, som vi ser den i dag, har udløb ved Ellinge, og er ellers kun passabel via de anlagte broer.

Sommerhusområdet langs Sejrøbugten ligger således på hævet havbund med sandrevler, fugtige lavninger fra gamle strandsøer og klitter fra perioder med sandflugt. Dette kan tydeligt ses, når man bevæger sig rundt i området på strandengen eller går tur på stier og småveje.

Det ubebyggede forland vokser stadig. Havet bringer sand ind, som danner nye strandvolde. I kombination med den lave strandvegetation er resultatet, at strandkanten skubbes længere mod vest. Det anslås, at der over de seneste 50 år er sket en forøgelse af stranden med ca. 50 m.

Strand og strandeng er i dag fredet og er endda udpeget som såkaldt Natura 2000 område, dvs. det er særligt bevaringsværdigt som følge af de specielle naturtyper, dyr og fugle, som findes i området. Odsherred Kommune er ansvarlig for udarbejdelse af særlige naturplejeplaner for at sikre områdets vedligeholdelse.

I den nordlige ende af Korevle-området er der igangsat et naturplejeprojekt, hvor et antal Galloway kvæg afgræsser et større område. Erfaringerne viser foreløbig, at det er en effektiv måde at komme problemet med tilgroning til livs.

Det offentlige område ved udmundingen af Ericavej og Mogens Heeringsvej er et andet eksempel på naturpleje her dog i regi af den lokale grundejerforening. Gennem de seneste år er der blevet ryddet for pil, birk og hybenroser. Udsigten er forbedret, og det samme gælder vilkårene for mange vilde blomster og planter samt sommerfugle, insekter, fugle og firben. I en mindre indhegning græsser Hereford kvæg i sommermånederne og holder dermed tilgroningen i ave. Da køerne foretrækker græs frem for blomsterplanter, får man som sidegevinst en blomstrende strandeng i indhegningen.

2.Anvendelse og historie

Arealerne langs kysten fik efter stavnsbåndet ophævelse i 1788 og de store landbrugsreformer omkring år 1800 en ny betydning, idet de blev et vigtigt fælles græsningsareal som led i tildelingen af jordlodder. Således fik hver by sit område på den lyngklædte sandjord. Heraf de lokale stednavne Jyderup Lyng, Vig Lyng, Hønsinge Lyng og Ellinge Lyng. Området ved Vej 14 tilhørte således Vig By. Ude på disse overdrev kunne bønderne have deres dyr på græs om sommeren på deres egne lodder.

Op gennem 1800-tallet skete der en gradvis bosætning på Lyng-områderne. Små husmandsbrug og fiskerhuse etableredes ved at lynglodder blev udstykket fra de egentlige bøndergårde. Husmændene og fiskerne måtte dog ernære sig via bibeskæftigelse fx som daglejere på nogle af de større gårde.

Lønsomheden for de små husmænd og fiskere blev op gennem begyndelsen af 1900-tallet dårligere. Mekaniseringen i landbruget tog til og fiskeriet blev intensiveret med større både og bedre fangstredskaber. Vandringen fra land mod by tog til i takt med industrialiseringen.

Allerede i begyndelsen af 1900-tallet blev dele af Lyngen solgt fra og udstykket til sommerhusgrunde. I området ved Vej 6 var der således i 1914 en ganske betydelig samling af huse. På Vej 14 er de tidligste huse fra omkring 1930. Udstykninger til sommerhuse tager yderligere fart i tiden efter 2. verdenskrig bl.a. som følge af velstandsstigningen og det øgede behov for rekreative områder.

I dag er Odsherred det område i Danmark med flest sommerhuse. Det betyder også, at der i området er en meget stor aktivitet i sommermånederne som følge af de mange sommergæster, mens de mere stille vintermåneder domineres af de lokale beboere. For lokalsamfundet er det udfordrende at tilpasse sig en betydelig sæsonpræget beskæftigelse. Infrastruktur, kulturelle og underholdningsmæssige tilbud samt udvalget af forretninger er desuden over årene blevet justeret i takt med befolkningsudviklingen lokalt samt forbrugernes krav og forventninger. Den gamle købmandsbutik på Lyngvejen er nu erstattet af Super Brugsen. Tennisbanen, som lå tæt ved, er en del af P-pladserne. Det gamle ismejeri er nu en Home-butik.

 

torsdag den 25. august 2011

 
 

næste >

< forrige